Jump to Navigation

Pezmatimi i Lëkurës në kokë të foshnjave (Luspat)

• Pezmatimi i lëkurës ne kokë nuk shkakton kruarje dhe nuk e shqetëson foshnjën
• Përdorimi i sapunit mund ta ngacmon pezmatimin e lëkurës, prandaj mos përdorni sapun
• Në vend të sapunit, përdorni vaj për banjë që nuk ka aromë
• Përdorni krema të thjeshta njomëse siç, janë ato, ujëse ose krem sorbotene
• Vajin e ullirit mund ta fërkoni në lëkur të kokës (skallp) disa herë në javë për ti zhvendosur luspat
• Te shumica e foshnjave, pezmatimi i lëkurës në kokë pastrohet në moshën përafërsisht dy mujore

Ç’është ky pezmatim?
Pezmatimi i lëkurës në kokë është sëmundje e zakonshme pezmatuese e lëkurës që mund të përfshin KokVn dhe palët e trupit të foshnjës. Ndryshe nga ekzema fëmijënore (atopike), pezmatimi i lekures ne koke nuk shkakton kruarje. Te shumica e foshnjave te sapolindura, kjo gjendje qetësohet deri ne moshen dy mujore. Kjo ndryshon prej egzemës fëmijërore, që ka tendencë të zhvillimit te foshnjet në moshen pas dy mujore dhe vazhdon. Një formë shume e zakonshme dhe e butë e infektimit të lëkurës në kokë të foshnjeve quhet ‘kapelë djepi’ (luspat).

Ku zhviilohet?
Në foshnjëri, koka është pjesa më e zakonshme që infektohet me luspa të dendura të cilat janë dukshëm të ndyrshme, me ngjyrë të verdhë në të bardhë të ngjitura në flokë ose lëkurë të kokës. Infektimi mund të shpërndahet ne fytyrën qendrore, prapa veshëve dhe në qafë. Mund të përfshihet edhe pjesa e trupit ku qitet pelena dhe në sqetulla. Në këto pjesë paraqitet më shumë si skuqje e jo me luspa, zakonisht duke përfshirë dhe rrudhat në ijë. Pezmatimi luspor I lëkurës që vepron në rrudhat në ijë merrr infektim ‘fungal’ (candida).

Si trajtohet (mjekohet)?
Nëse paraqitet në formë të butë, pezmatimi luspor (kapelë djepi) mund të mjekohet me krem të thjeshtë njomës, siç është ai ujor ose me krem sorbolene ose bile dhe me vaj ulliri. Nëse është edhe më aktiv këto mund të kombinohen me krem prej acidit salicium ose me krem kortizon fë rekomanduar prej farmacistit ose mjekut tuaj.
Pezmatimi luspor në pjesën trupore të pelenës shpesh trajtohet duke shtuar në uj vaj të thjeshtë për banjë dhe duke zëvendësuar sapunin me krem ujës.
Ose mehlem emulziv. Krem I butë krtizni mund të rekomandohet prej mjekut për tu përdor si shtocë me krem pë shërimin e infektimit ë lëkurës. Nëse pezmatimi zhvillohet në lëkurë, mund të përdorni kortizon të butë për një dtë ose dy dhe pastaj lëkura mund të kujdeset me lyrje të rregullt të kremave njomëse.Main menu 2