Jump to Navigation

Martesa jo e lumtur është e dëmshme për shëndetin tuaj!

Rezultatet e hulumtimit të fundit kanë treguar se jo harmonia në një marrëdhënie mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

Është e rëndësishme marrëdhënia cilësore

Cilësia e një marrëdhënie është më e rëndësishme se fakti që ju jeni në një marrëdhënie. Megjithatë disa hulumtime të cilat sugjerojnë që njerëzit e martuar janë në përgjithësi më të shendetshëm dhe jetojnë më gjatë, por këto përfitime të martesës nuk zbatohen edhe te ata që kanë martesë jo të lumtur , të divorcuar ose të ve. Jo lumturia në martesë bën që partnerët të ndjehen keq, ndjenjë e cila gjithashtu shfaqet në shëndetin e tyre fizik, sipas një hulumtim të botuar kohët e fundit në New York Times.

Jo lumturia në martesë ka kostot e saj

Hulumtimet e përmendura tregojnë se:

- Femrat që nuk janë të lumtura në martesë ose janë të divorcuara, por ende emocionalisht të varura nga partneri i tyre, kanë një sistem imunitar më të dobët se sa femrat që kanë një martesë të lumtur ose të divorcuara.
 
- 24 orë pas një grindje serioze, shfaqen parregullësi në funksionimin e sistemit imunitar me të dy partnerët.
 
- Stresi i lidhjes mund të ndikojë në aftësinë e trupit për t’u shëruar. Në hulumtim, plagët morën një ditë më shumë për t’u shëruar me partnerët të cilët grinden, në krahasim me ata që nuk grinden. Me çiftet që treguan tension të lartë dhe nivel të lartë të sjelljes armiqësore, plagët morën dy ditë më shumë për t’u shëruar.
 
- Njerëzit e vetëm të sapomartuar, qoftë për shkak të shkurorëzimit apo vdekjes së ndonjërit nga partnerët, priret të kenë më shumë probleme shëndetësore nga të cilat ata kurrë nuk mund të shërohen. Hulumtimi tregoi se meshkujt dhe femrat në rrethana të tilla përballen me probleme të zemrës dhe diabetit 20 përqind më shpesh se sa ata që janë ende të martuar.
 
- Njerëzit e vetëm janë më të shëndetshëm se ata që janë të divorcuar ose të ve. Kjo e fundit është më e prekur në pleqëri.
 
- Stresi i martesës dhe problemet e zemrës kanë një lidhje të fortë me femrat. Femrat që përballen me nivelin më të lartë të stresit të martesës, rrisin mundësinë e një sulmi në zemër . lidhja në mes stresit të martesës dhe problemet e zemrës nuk është e konfirmuar tek meshkujt.
 
- Në nje martesë të lumtur, prekja e partnerit ka një efekt pozitiv dhe redukton ndjenjat negative. Nëse keni një partner të tillë, ju ndjeheni më pak të frikësuar dhe trupi juaj formon një lidhje të fortë me trurin. Prekja e partnerit në një martesë të pakënaqur, shpesh shkakton siklet.
 
Jo lumturia në martesë shkakton probleme tjera
 
Përveç problemeve shëndetësore të lartëpërmendura, një martesë e pakënaqur mund të ketë edhe pasoja të tjera negative. Disa njerëz kanë probleme me organe tjera në trup që nuk zhduken për një kohë të gjatë. Shenjat e dukshme të një martese të pakënaqur janë edhe qarqet e errëta rreth syve, probleme të lëkurës, flokët e dobta dhe zbehjes. Përveç shenjave fizike, gjendja e keqe shkakton edhe depresion psikik apo ndryshime të papritura në humor.
 
E gjithë kjo dëshmon se çështja kryesore nuk është nëse ju keni një marrëdhënie apo jo, por nëse marrëdhënia juaj është e mirë apo e keqe.Main menu 2