Jump to Navigation

Operacioni per rikthimin e Virgjerise

Procedura për riparimin e himenit quhet hymenorraphy. Doktori rikrijon himenin duke qepur së bashku pjesët e mbetura nga himeni i shkatërruar. Operacioni mund të përfundojë me vendosjen e një kapsule xhelatinoze të mbushur me një lëng që ngjan si gjak. Kjo kapsulë, do të çahet gjatë interkursës dhe do të simulojë gjakderdhjen. Kur nuk ka mbeturina himeni të mjaftueshme, ose në rastet kur gruaja ka lindur pa himen, një pjesë nga mukoza e murit të vaginës përdoret për të krijuar këtë ind që mungon.
Procedura është relativisht e thjeshtë dhe kryhet ambulatorisht. Gruaja është mirë të shkojë për t’u rivizituar tek mjeku disa javë pas operacionit, për të kontrolluar rezultatin e operacionit dhe për t’u çliruar nga problemet emocionale.

Disa kirurgë në vendet e zhvilluara e kryejnë hymenorraphinë, por mos u çudisni që mendimet e mjekëve janë të ndryshme lidhur me kryerjen e operacionit. Punët nuk janë si tek ne ku doktorët e bëjnë pa hezitim operacionin. Disa e konsiderojnë procedurën një formë të kirurgjisë plastike dhe kundërshtojnë ta bëjnë. Të tjerë mendojnë se operacioni përkrah pabarazinë gjinore, ndaj janë kundër kryerjes së operacionit. Të tjerë e konsiderojnë si jo etike kryerjen e operacioneve vetëm për shqetësime kulturore ose sociale.

Hymenorraphya, në përgjithësi, është ilegale në vendet ku traditat kulturore i japin shumë rëndësi virgjërisë së nuses para martesës. Kështu me sa duket ndodh edhe tek ne. Në vendet shumë tradicionale procedura kryhet në mënyrë ilegale dhe me çmim të lartë. Procedura e kryer ilegalisht, shqetëson për standardet e asepsisë dhe antisepsisë, për trajtimin mjekësor të vajzës dhe për reputacionin e rrezikuar të mjekut. Disa vajza, për këto operacione ilegale paguajnë deri në 2000 dollarë, kur zakonisht koston rreth 100 dollarë kur bëhet në vende ku lejohet me ligj. Unë nuk e di në se procedura është e ligjshme ose jo në Shqipëri!.

Në shumë vende vajzat shqetësohen, sepse operacioni që do të kryejnë, do të shënohet në kartelën e tyre personale. Kur operacioni bëhet në një vend ku procedura është ilegale, ky shqetësim nuk ekziston sepse nuk shënohet. Disa vende të tjera, siç është Holanda, e lejojnë që procedura e hymenorraphisë të fshihet për ngaherë nga kartela personale. Në Shqipëri vajza duhet të pyesë doktorin në se operacioni do të shënohet ose jo në kartelën e saj personale.Main menu 2