Jump to Navigation

Karciongeneza

Formimi i tumorit eshte nje ngjarje qe kerkon nderveprimin e shume faktoreve krahas nje predispozicioni genetik, jane dhe shume faktore te tjere qe ndikojne. Nga faktoret e jashtem mund te permendim ato fizik (p.sh rrezatimi), ato kimik (polyziklishe kohlenwasserstoffe) dhe virale (EBV, Retroviruset etj.) Disa nga keta faktore zoterojne nje potencial te madh karcinogjen dhe shkaktojne shnderrimin e qelizave normale ne qeliza tumorale. Malinjizimi i nje qelize normale behet duke ndryshuar ADN (kodin gjenetik).

Marre nga: Endrit SHEHI
DISERTACION - ALTERNATIVAT KIRURGJIKALE NE CANCERIN COLORECTAL, 2010Main menu 2