Jump to Navigation

Goja

Goja është zgavra e hapur që tek kafshët shërben për të marrë ushqimin dhe ujin kurse tek njeriu edhe për të folur.Ne zgavrën e gojës gjenden dhëmbët,gjuha,gjuhëza,ndërsa në gojën e njeriut edhe bajamet.Në gojë derdhet edhe pështyma qe vjen nga gjëndrat nënveshore, nëngjuhore dhe nënnofullore.Struktura e gojës
 
Organ sekondar, mirëpo i rëndësishëm për depërtimin dhe daljen e ajrit nga organizmi me ç’rast merr pjesë në krijimin e zërit.
 
Tretja e ushqimit
 
Tretja e ushqimit behet nepermjet aksionit Mekanik dhe atij Kimik Aksioni mekanik
1-Copetimi i ushqimit (ne goje)
2-Perzierja e tij (ne stomak)
3-Levizja e tij ne pjeset e poshteme nepermjet muskujve (peristalsi)
 
Aksioni Kimik
 
Ben transformimin e:
1-Karbohidrateve –>>ne Sheqer
2-proteinat –>ne aminoacidi
3-trigliceridi –> ne acid yndyror dhe glicerolo
 
Nga goja ne stomak
 
Dera e hyrjes se ushqimit eshte goja ,ushqimi copetohet nga dhembet perzihet me lengjet qe dalin nga gjendrat e gojes te cilat permbajne ” ptialina”, e cila eshte nje enzim qe transformon amidonin ne sheqer te thjesht. Ato leshojne gjithashtu “lisozima” qe eshte nje molekule me aktivitet antibakterik , dhe antikorpi.


Main menu 2