Jump to Navigation

Antacidet mund të parandalojnë kancerin

Shumë njerëz kanë provuar aciditet në stomak, – urth, djegsirë ose thartirë që ndjehen deri në gjoks – në anglisht ato quhen ‘heartburns’ – ‘djegie në zemër’. Por për personat me simptoma të shpeshta të këtij shqetësimi, gjendja mund të bëhet më e rrezikshme.

Një studim i kohëve të fundit mori në shqyrtim më shumë se 600 pacientë me kancer, dhe gjeti se njerëzit me urth të vazhdueshëm kishin 78 për qind rritje të rrezikut për kancer në ezofag ose në ‘kutinë e zërit’.
 
Edhe pse një studim i mëparshëm nuk kishte gjetur ndonjë lidhje ndërmjet aciditetit në stomak dhe kancerit në ezofag, studiuesit arritën në përfundimin se marrja e barnave anti-acid ka efekt mbrojtës dhe ul 41 për qind rrezikun e kancerit në fyt dhe në kordat e zërit.
 
Dhe ndërsa lidhjet midis kancerit në ezofag dhe urthit duken qartë, ekspertët këshillojnë që njerëzit të cilët provojnë raste të shpeshta urthi duhet të këshillohen me mjekun rreth mënyrave të shumta në dispozicion për t’a trajtuar atë.Main menu 2