Jump to Navigation

Lindja cerzariane

Lindja cerzariane eshte lindja e bebes me operacion.  Doktori e ben operimin ne pjesen e poshtme te barkut dhe ne miter dhe pastaj nxjerrin beben. Operimi i till eshte quajtur prerje cezariane. Menyra natyrale per te lindur nje foshnje eshte nepermes vagines (kanalit te lindjes) Por nganjehere lindja permes vagines nuk eshte e munder, nese nena ose femia para lindjes ose gjate lindjes kan problema te caktuara prerja cezariane mund te jete me e sigurt se sa lindja permes vagines.Nena dhe kujdestari I saj mund te ken planifikuar prerjen cezariane paraprakisht, ose mund te vie te rasti I intervenimit te shpejt pa e planifikuar fare per shkak te nje komplikim I cili shfaqet tek nena apo femija gjat shtatzanis apo gjat lindjes.

Pse duhet pasur nje prerje cezarjane?
Kejdestari dhe udhezuesi juaj do ju propozojne prej. Cezariane nese vuani nga nje oseme shum nga keto shkaqe te paraqitura me posht siq jane
Nese ju tashme veq se keni pasur nje operim te till gjat nje lindje te ma hershme ose ndonje intervenim ne miter
Nese femija juaj eshte teper I madhe per te kaluar ne menyre te sigurt permes vagines
Nese kembet e femijes jan ne kanalin e lindjes ne vend qe te ishte koka
Nese krahrori I femijes hyn ne kanalin e lindjes ne vend te kokes
Nese ka probleme me placenten organ ky qe e yshqen femijen ne miter. Problemet me placenten mund te shkaktojn gjakderdhje gjat lindjes nga vagina
Nese ka ndonje infeksion siq eshte HIV
Nese do te lind bineq apo treneq apo me shum
Nese beba ka probleme siq mund te jen problem me zemer (rrahje te ngadalshme)
Nese gjendja shendetsore e nenes eshte e rende dhe kerkon trajtim intenziv ose te jashtzakonshem te tilla siq jan: diabeti ose hipertensioniGruaja qe ka pasur nje lindje cezariane I nevoitet koh qe te sherohet me shum se gruaja qe ka pasur lindje vaginale. Grat mund te presin qe te qendrojn 3-4 dite ne spital pas prerjes cezariane. Sherimi I plot zakonisht zgjat 4-6 jave. Qendrimi ne spital per lindjet vaginale eshte 2 dite me sherim te plote duke marrur me pak koh se prerja cezariane, prerja cezariane mund te jet me e shtrejnt se lindja normale.Te dhenit gji nga nenat pas prerje cezarianeGrate qe kan prerje cezariane kan me pak gjasa per te gji se sa grate qe kan pasur lindje te zakonshme. Kjo mund te jet per shkak se ato jane jo te rahatshme nga operacioni ose kan me pak koh me femijen ne spital. Nese planifikoni per te pasur lindje cezariane dhe deshironi per te dhen gji, bisedoni me udhzuesin tuaj per ate se qka mund te behet per te ndihmuar ju dhe beben tuaj qe ti jepeni gji sa ma pare qe mundeni.

Cilat jan rreziqet e nenave?
Pak gra kan nje ose me shum nga keto komplikime pas prerjes cezariane te cilat jane?·
Rritja e gjakderdhjes e qe mund te vie deri te transfuzioni I gjakut. Infeksionet si pasoj e prerjes ne miter apo ne organet per rreth saj· Lendime ne fshikez apo edhe zorre· Tromboze gjaku ne kemb, pelvik apo edhe ne mushkri. Nje numer I vogel I grave qe kan prerje cezariane vdesin. Vdekja eshte e rradhe por  eshte me e  shprehur se me lindje te zakonshme. Arritja e MarrveshjesJu keni të drejtën për të ndihmuar në planin e kujdesit tuaj Për të ndihmuar me këtë plan, ju duhet të mësojnë në lidhje me gjendjen tuaj shëndetësore dhe si mund të trajtohet. Ju pastaj mund të diskutojnë mundësitë e trajtimit me edukatorët tuaj. Puna me ta për të vendosur se çfarë kujdesi mund të përdoret për të trajtuar ju. Ju gjithmonë keni të drejtë të refuzojë trajtimin. Ju keni te drejten per te kuptuar gjendjen tuaj shendetsore me fjalet qe ju e kuptoni. Juve duhet tu tregohet se qfar testesh, tretmanesh apo procedura mund te behen per trajtimin e gjendjes tuaj. Doktori juaj gjithashtu duhet te ju tregoj per rreziqet dhe perfitimet e secilit trajtim. Nga ju mund te kerkohet qe te nenshkruani nje formular te pelqimit qe I jep leje kujdestarit per te bere testet e caktuara, trajtimet, ose procedurat. Nese ju nuk jeni ne gjendje ta jepni pelqimin tuaj, nje person qe ka leje mund te nenshkruaj ne kete formular per ju. Kjo form miratimi eshte nje cope letre ligjore qe te tregon saktsisht se qfar do te behet me ju. Para se te japesh pelqimin tuaj, sigurohu qe te gjitha pytjet tuaja jan pergjigjur ne menyre qe ju kuptoni se qfar mund te ndosh. Gjithashtu ju keni te drejten per te pasur nje mbrojtes gjat gjith operacionit si p.sh ndonje antar te familjes ose ndonje shok kjo varet nga ju si dhe nga rregullat e spitalit ne te cilen ju ndodheni.

Çka do te ndodh me ju?
Ju do te merrini ilaq te quajtur anestezi lokale qe do tju bej juve te mpire apo pa ndjenja nga beli e poshte. Ju gjitashtu mund te merrni anestezi te pergjithshme dhe do ju mbaj juve ne plotesisht gjum por kjo nuk eshte e zakonshme. Ju dhe kujdestari juaj mund te vendosni se cila eshte ma e mire per ju. Nje kujdestar do te pastroj barkun tuaj me sapun dhe uje. Ky sapun mund mund ta boj lekuren tuaj te verdhe, por qe do te pastrohet ma vone. Letrat do te vendosen mbi juve per ta mbajtur zonen e operacion te paster. Nje prerje do te behet ne gjith, posht apo lart barkut tuaj. Kujdestari do ta merr femijen tuaj nepermjet kesaj prerje, prerja e ber do te mbyllet me qepje. Nese qdo gje eshte ne rregull me femijen tuaj,  nje kujdestar do ta sjell femijen tuaj per ju ne menyre qe ju mund ta shikoni ate. Pastaj bebja juaj do te dergohet te motrat kujdestare gjat fundit te operacionit ose edhe mund te ndodh qe beben ta vendosin me juve ne dhomen e  sherimit, e gjith kjo varet nga shendeti I juaj dhe I bebes suaj.
Edhe mjeket kan disa te drejta gjithashtu: Ata kane te drejte te pajtohen apo te mos pajtohen per te siguruar kujdes per nje grua qe ajo mund te kerkoj. Per shembull, nese nje grua kerkon nje prerje cezariane dhe nuk ka nevoje mjeksore per nje procedure te tille kujdestari ne fjale e ka te drejten te refuzoje per ta operuar. Gjithnjë e më shumë, frika e padive po udhëheq edukatorët dhe spitalet të refuzojë për të siguruar disa lloje të kujdesit që do të ishte një zgjedhje e mirë dhe e arsyeshme për shumë gra, te tilla si lindja vaginale pas prerjes cezariane.

 Main menu 2