Jump to Navigation

Ballafaqimi me Sëmundjet ngjitëse seksuale gjatë shtatzanisë

Një nga rreziqet që njerëzit të marrin përmes marrëdhënies seksuale është mundësia për t'u sëmurur nga një sëmundje e transmetueshme seksualisht apo sëmundje ngjitëse seksuale. Pasojat e marrjes së një janë edhe më të madh gjatë shtatzënisë për shkak se gjendja mund të rëndë të ndikojnë në shëndetin e nënën dhe fëmijën e saj. Për më tepër, sëmundje të tillë kontraktues gjatë shtatzënisë, mund të rezultojë me efekte afat-gjatë në shëndetin e fëmijës.

sëmundjet seksualisht të transmetueshme janë një nga komplikimet kryesore gjatë shtatzënisë. Infeksion prek rreth dy milion grave gjatë shtatzënisë së tyre. Kjo është për shkak se ofron bëhet shtatzënë pa mbrojtje të sigurtë nga të dështojnë-marrjes së sëmundjes, dhe një grua që është shtatzënë është po aq e ndjeshme si çdo grua tjetër aktive në aktivitete seksuale. Në qoftë se sëmundjet seksualisht të transmetueshme janë të rrezikshme të mjaftueshme për një grua që nuk është shtatzënë, rreziqet e shumohen edhe më shumë për një grua shtatzënë.

Pse STDs janë shumë të rrezikshme gjatë shtatzanisë
Sëmundjet ngjitëse seksuale që janë marrë gjatë shtatzënisë, janë potencialisht të rrezikshme për jetë. Kjo është për shkak shëndetësor një grua shtatzënë është shumë i brishtë. Ajo duhet të mësojnë se si të mbrojnë veten dhe fëmijën e saj nga infeksioni.
Në vijim janë pasojat e zakonshme kur kontraktues sëmundjet ngjitëse seksuale gjatë shtatzënisë:

1) kanceri i qafës dhe infeksione të tjera në sistemin riprodhues
2) hepatitit kronik
3) cerozë
4) fillimin e hershëm të punës
5) infeksion i mitrës këputje e parakohshme e membranave mitrës që rrethojnë bebin.

Dikur një grua me barrë mëson se ajo është e infektuar me sëmundjet e transmetueshme seksualisht, gjëja e parë që ajo duhet të bëni është që të kërkojë trajtim mjekësor menjëherë. Megjithatë, ashtu si në rastin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme që prekin femrat jo shtatzënë, zbulimin e sëmundjes është i vështirë. Shpesh, ajo është zbuluar vetëm kur ajo është tashmë në faza të avancuara të tij. Zbulimi në një fazë të parë shpesh është e vështirë dhe është një element shumë i rëndësishëm për trajtimin e duhur.
Çfarë është edhe më e rrezikshme me sëmundjet seksualisht të transmetueshme e fituar gjatë shtatzënisë, është mundësia e transmetimit të sëmundjes ose që shkaktojnë një infeksion të mitur. Për shembull, sifilis është i njohur për të kaluar placentë dhe shkaktojë infektim fetale, e cila mund të ndikojë në zhvillimin e fëmijës. Përveç nga sifilizi, sëmundjet e tjera të transmetueshme seksualisht që mund të barten për të mitur janë HIV dhe herpes gjenital.

Pasi infeksion kalon mbi të mitur, ka shumë pasoja që do të rezultojë si cerozë, sëmundje të mëlçisë, meningjit, hepatiti, verbëri ose shurdhim, infektim i përgjithshëm neonatale, dëmtime të trurit, mushkërive, conjunctivitis, peshë të ulët të lindjes, dhe lindje e frytit të vdekur.

Trajtimi i mirë për sëmundjet ngjitëse seksuale gjatë shtatzanisë
Ekspertët mjekësorë sugjerojnë se mënyra më e mirë për të mbrojtur një nga sëmundjet e transmetueshme seksualisht është nëpërmjet një marrëdhënie monogamous. Kjo është për shkak se çdo ilaçe të marra nga një grua shtatzënë duhet të konsiderohet kundër rreziqeve të mundshme, veçanërisht në drejtim të shëndetit të fëmijës. Fatmirësisht, ka antibiotikët që janë të sigurta për gratë shtatzëna dhe mund të kuruar disa sëmundje seksualisht të transmetueshme. Megjithatë, disa STDs të tilla si HIV dhe Herpesi gjenital nuk janë të shërueshëm gjatë shtatzënisë dhe ndonjë ilaç kundër tyre është vetëm për të reduktuar simptomat.Main menu 2