Jump to Navigation

Një sfingozinë

Lecitinat përmbajnë aftësi për uljen e kolesterolit në gjak, pra u këshillohen personave që vuajnë ose kërcënohen nga arterioskleroza. Cerebroziti është gjithashtu edhe një shembull i një glikolipidi, ku grupi hidroksi i sfingozinës lidhet me mbetjen e një monosakaridi siç është galaktoza.

Sfingolipidet janë përbërës të rëndësishëm të membranave qelizore të kafshëve dhe bimëve. Ato janë përbërje që gjenden me shumicë në indet nervore dhe ato të trurit ku sfingomielinat janë një përbërës kryesor i veshjes mbrojtëse rreth fibrave nervore (axons). Axonset e qelizave nervore transportojnë impulset nervore elektrike.Main menu 2