Jump to Navigation

Zevendesim Valvulash

Valvulat e demtuara ende duhen zevendesuar. Ky lloj trajtimi i rezervohet me teper valvules se Aortes dhe saj mitrale shume te demtuar,por mun te perdoret ne cdo semundje valvulare qe rrezikon jeten.
Dy lloj zevendesimesh jane te mundura
• Valvula mekanike
Te bera me material sintetik te cilat zgjatin per kohe te gjate.Meqenese gjaku tenton te ngjitet pas ketij tipi , pacientet duhet te marrin ne menye te vazhdueshme mjekim per hollimin e gjakut (antikoagulante orale).

• Valvula biologjike
Te krijuara prej indesh kafshesh (te quajtura xenograft) ose me inde njerezore (te mara nga nje donator organesh).

Zgjedhja e valules behet nga pacienti dhe mjeku duke u bazuar ne keto elemente:
* mosha
* kondicioni mjekesor
* menyra e jeteses
* Nje shtatzani e mundshme

RIPARIMI DHE ZEVENDESIMI I VALVULAVE
Per shumicen e pacienteve te cilet vuajne nga semundje te valulave te zemres hapi I pare eshte trajtimi mjkesor me medikamente.Megjithate me kalimin e kohes semundja perparon dhe behet e nevojshme nedrhyrja kirurgjikale.Ekzistojne 2 forma te kirugjise valvulare.
•  Riparim valvular
•  Zevendesim valvular
Riparimi perdoret me teper ne valven mitrale te demtuar. Valva mitrale rregullon qarkullim e gjakut midis atriumit dhe ventrikulit te majte. Edhe valava e Aortes mund te riparohet por me shpesh perdoret zevendesimi me valve mekanike ose proteze biologjike. Valvat moderne jane te manifakturuara orej fibrash karboni. Ato jane stuktura mjaft te fuqishme afta per te perballuar presionet intrakardiake ne te cilat ekspozohen. Si pasoje e ndertimit te tyre jo per indesh humane .fluksi I gjakut nepermjet ketyre valvulave a tendence per tu mpiksur, prandaj trajtimi me antikoagulant oral eshte I nevojshem per gjate gjithe jetes. Nese perdoret nje valve perj indesh athere antikoagulimi vazhdon per vetem 2-4 jave.

Per te ekspozuar zemren kryhet nje prerje ne nivelin sternumit, zema ndalohet dhe qarkullimi I gjakut merret persiper nga makina kardiopulmonare. Ne kete moment ekspozohet valava mitrale e cila zevendesohet me nje valvul te re mekanike. Ne momentin e kryerjes se zevendesimit, zemra rivihet ne kushte pune dhembyllet kafazi I kraharorit. Operacione teketij tipi kerkojne zakonisht reanimim intenisv per 24-48 ore. Valvat mekanike jane me rezistente ses atoprej indesh te cilat kane jetegjatesi deri ne 10-15 vjet ne varesi te stilit te jetes, ndersa ato mekanike jane te menduara per te zgjatur tere jeten duke u shoqeruar me antikoagulim oral.Main menu 2