Jump to Navigation

Jodi

Jodi eshte i nevojshem nga gjendrat tiroide, per te prodhuar hormonin e tiroides, i cili rregullon me shume se 100 sisteme enzimash, pershire ketu dhe metabolizmin, rritjen, riprodhimin dhe shume funksione te tjera themelore. Mungesa e jodit sjell fryrjen e gjendrave tiroide. Kjo ndodh gjate perpjekjes per te marre jodin nga gjaku, dhe duke formuar keshtu nje strume. Po ashtu ulet metabolizmi duke shkaktuar ngadalesim ne aktivitetin fizik dhe mendor, shtim te peshes, zgjerim te qafes (sepse gjendra tiroide gjendet aty), vrazhdesi te tipareve te fytyres dhe floke te thate. Jodi gjendet kryesisht tek te gjitha prodhimet e detit dhe kripa e jodizuar.

Gjithashtu edhe qumeshti dhe bulmetrat dhe perimet qe rriten brenda ne toke permbajne jod.
Jodi eshte i nevojshem nga gjendrat tiroide, per te prodhuar hormonin e tiroides. Hormoni i tiroides rregullon me shume se 100 sisteme enzimash, ashtu si edhe metabolizmin, rritjen, riprodhimin dhe shume funksione te tjera themelore.

Mungesa e jodit sjell qe gjendra tiroide te fryhet gjate perpjekjes per te marre jodin nga gjaku, dhe duke formuar keshtu nje strume, gushe. Ulet metabolizmi duke shkaktuar ngadalesim ne aktivitetin fizik dhe mendor, shtim te peshes, zgjerim te qafes (sepse gjendra tiroide ndodhet aty), vrazhdesim te tipareve te fytyres dhe floke te thate. Nese kjo arrin ne faza teper serioze sjell keqesim te gjendjes mendore tek te rriturit dhe ulje te inteligjences tek femijet e vegjel. Gjendet kryesisht tek te gjitha prodhimet e detit dhe tek kripa e jodizuar. Gjithashtu dhe qumeshti dhe bulmetrat dhe perimet qe rriten nen tokes.Main menu 2