Jump to Navigation

Kaliumi

Kaliumi luan nje rol fondamental per organizmin dhe nderhyn ne pjesen me te madhe te funksioneve vitale. Luan rol te rendesishem ne sintezen e proteinave dhe ne konvertimin e sheqernave ne glikogjen, aktivizon enzima te shumta te lidhura me metabolizmin energjetik. Burimet ushqimore qe permbajne me shume kalium jane: ushqimet e fresketa, si frutat dhe zarzavatet, si dhe mishi i fresket. Doza ditore e rekomanduar eshte 3000 mg ne dite si per te rriturit, ashtu dhe per femijet nga 10-18 vjeç. Per moshat me te vogla nga 1-2 vjeç doza eshte 1000 mg dite, kurse nga 6-9 vjeç doza eshte 1600mg/ dite. Ështe elementi me i bollshem ne qelize.

Trupi permban rreth 250 miligrame kalium. Ajo luan nje rol te rendesishem ne reagimet energjike, ne sintezen e proteinave, si dhe ne ruajtjen e ekuilibrit te acideve ne trup. Megjithese eshte e nevojshme ekzistenca e kaliumit ne regjimin ushqimor, por kemi informacion te paket lidhur me nevojen e sasise minimale te saj dhe studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element.Main menu 2