Jump to Navigation

Magnezi

Element esencial per mirefunksionimin e rreth 350 enzimave, magnezi luan nje rol te rendesishem ne shume procese metabolike dhe tek sinteza e acideve yndyrore, e proteinave dhe e acideve nukleike. Perqendrimi me i madh i magnezit gjendet tek legumet, cerealet, tek frutat e thata dhe tek zarzavatet me gjethe jeshile. Doza ditore e rekomanduar per te rriturit meshkuj eshte 350mg/dite, ndersa per femrat 280 mg/ dite. Per disa nga proceset baze te organizmit eshte I nevojshem magnezi, I cili vepron ne me teper se 300 reaksione biokimike shume te rendesishme per prodhimin e energjise nga ushqimet qe konsumojme.

Gjate nje dite-nate eshte I nevojshem rreth 300 mg/dite per femrat dhe 350 mg/dite per meshkujt. Minerali i magnezit eshte i gjendur tek avogadot, arrat, lajthite, bajamet, kungulli, kivi dhe sallatat jeshile. Ështe shume i nevojshem per skeletin dhe gjymtyret lidhese. Ai gjendet ne sasine e me teper se 10 miligrameve ne trupin e njeriut dhe kryesisht ne kocka, melçi dhe veshka.

Ne momentet e lindjes, ne trupin e njeriut ndodhet 0.5 grame, ndersa ne moshe te rritur, ne trup ka nje sasi 21–28 grame, 50 % deri ne 60 % ndodhet ne kocka dhe roli kryesor i saj eshte ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e tyre.Main menu 2