Jump to Navigation

Natriumi

Ekziston nje lidhje e forte ndermjet konsumit te natriumit dhe presionit te gjakut. Vlerat e medha te natriumit ne organizem bejne qe trupi te mbaje sasi te teperta te lengjeve, te cilat veshtiresojne punen e zemres dhe ngushtojne enet e gjakut, duke çuar ne rritjen e presionit te gjakut. Natriumi ul efektivitetin e ilaçeve qe perdoren per trajtimin e presionit te larte te gjakut.

Ai gjendet kryesisht ne kripen e tavolines ne formen e klorurit te natriumit. Shkencetaret kane gjetur se kaliumi dhe kalciumi kane efekte pozitive ne presionin e larte te gjakut. Ato ofrojne nje mbrojtje kunder presionit te larte te gjakut dhe kundershton efektet e natriumit. Kaliumi gjendet ne sasi te mjaftueshme te frutat dhe perimet e fresketa.

Sasi te vogla kalciumi gjenden ne perimet me gjethe jeshile dhe ne disa lloje peshqish. Ështe elementi me i bollshem ne likuidin e jashtem te qelizave. Si nje elektrolit ne likuidet jashte qelizes, ndihmon ne ruajtjen e presionit osmezik jashte membranes se qelizes dhe ka nje ndikim te njejte si kaliumi, brenda qelizes per ruajtjen natyrale te balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 grame.Main menu 2