Jump to Navigation

Qelizat e kuqe, eritrocitet

Jane disqe te rrumbullaketa bi-konkave, ngjyre te verdhe, por kur shihen ne grup jane ne ngjyre te kuqe. Mesatarisht kemi rreth 5.000.000 eritrocite per nje milimeter kub. Keto permbajne Hemoglobinen e cila eshte nje komponent i hekurit, me nje afinitet per oksigjenin. Pra bazuar ne aftesine e hemoglobines per te “kapur” e transportuar oksigjenin nga mushkerite ne inde, gjaku behet nje nga komponentet baze te trupit njerezor.

Çdo qelize e kuqe ka nje jetegjatesi te shkurter, kur “lodhet” atehere trupi e shkaterron nepermjet melçise apo shpretkes dhe e ekskreton (jashteqit).Main menu 2