Jump to Navigation

Teoria e frekuences të degjimit

Sipas kësaj teorie frekuenca e dridhjeve të membranës baziliare përcakton frekuencën e nxitjeve së neuroneve që mbartin impulse në tru. Kritika e kësaj teorie është se nervat nuk mund të nxiten aq shpejt dhe në mënyrë të vazhduar sa frekuenca e shumë valëve të zërit. Për këtë arsye u propozua parimi i bresherise nga Wever më 1949. Ky parim thotë se, neuronet e veçanta nxitën njëri pas tjetrit duke ngritur kështu frekuencën totale të impulseve që është e mundshme të dërgohet në tru.

Vitet e fundit, Von Bekesy, 1960, hodhi idenë e parimit të valës udhëtuese, i cili thotë se valët e zërit që udhëtojnë përmes kërmillit e lëvizin membranën baziliare në një vendndodhje që korrespondon me një lartësi të veçantë të zërit Pasi membrana basilar vibron, secila grumbull i qelizave të flokëve përgjatë gjatësinë e tij shtremberohet në kohë me komponentët e tingullit si te filtruar nga akordimi nga membrana bazilike rregulluese e pozicionit.

Sa me intensive qe eshte kjo dridhje, më shumë qelizat me forme te flokëve janë shtrembëruar dhe ka më shumë gjasa ka që ata janë per te shkaktuar ngacmime nervore. Kjo teori supozon se perputhshmeria e kohes se modelit, qoftë ajo e lartë apo e ulët i lirimit mesatar te nje tingulli, eshte nje kod i perputhshem me lartesi të qëndrueshme Zgjidhja e rastit te shkarkimit se shkencija nevore.

Beament pervijoi nje zgjidhje te mundshm (James Beament, 2003). Ai theksoi se ne dy studimet klasike neuronet individuale qe qelizave ne forme fije floku nuk kan gjithmonë shkarkime(shkendija) qe ne rastin e pare qe ato jane ne gjendje (Nelson Y. S. Kiang,1969), (J. J. Rose, J. Hind, D. Anderson, and J. Brugge (1967). Edhe pse ato do te japin shkëndija ne kohe me vibracionin, neuronet nuk po te japin shkendija ne çdo dridhje. Numri i vibrimeve te anashkaluara ishte vene ne dukje te rastit. Boshlleqet ne rezultojne ne bishtin e nje impusli nervor ateher te gjitha do te jene numer i plote multiples i periudhes se vibrimit.

Per shembulluj, nje ton i paster prej 100 Hz ka nje periudhe prej 10 msn. Bishti perkates i impulseve do te permbante boshlleqet e 10 ms, 20ms, 30 ms, 40 ms etj. Nje grup i tille i zbrastirave mund te jete krijuar nga nje ton 100 Hz. Drejtimi i boshlleqeve per nje tingull mbi normen maksimale te shkendijes nervore do te jene te ngjajshme, perveç se do te mungojne disa nga mangesite fillestare, megjithate ai ende do te korrespodent i veqant me frekuence. Niveli i nje toni te paster mund te shihet si korrespodent me diferencen midis zbrazetirave te ngjitura.Main menu 2