Jump to Navigation

Ciklusi dhe hormonet

Femëra (gruaja) është e frytshme përafërsisht gjerë në moshën 40 vjeçare. Zakonisht 1 njëherë në mauaj një qelizë e frytshme e vezës i mbështetët njërës nga dy vezëve.
Qeliza e pjekur (e frytshme) do të kaloi, gjatë ovulimit (kërcimi i vezës) në hinkën thekës, dhe të kanalit të vezës, e cila është e mbështetur mbi vezë, dhe pastaj nëpërmes të kanalit të vezës do të deportoi në mitër (uterus).

Gjatë deportimit të qelizës së vezës për në mitër (uterus) ajo mundë të ndeshët me qelizën e farës dhe mundë të vjenë gjerë ke frytshmëria. (Qelisat e farës gjerë sa të deportojnë prej qafës së mitrës ke kanali i vezës kalojnë një kohë të gjatë prej 4 gjerë në 6 orë).
Nëse qeliza e vezës nuk bëhët e frytshme, ajo vdesë mbrenda 12 orëve dhe gjatë ditëve të muajit të ardhshëm (menstruacionit) do të sekretohët.
Menstruacioni signalizonë fillimin e ciklusit të ri.
Është bërë qeliza e vezës (pranimi) e frytshme, pra fillonë shtatzënia. Qeliza e frytshme deportonë në mitër dhe atje në mukozën e sajë vëndosët( strofullohët). Kështu atje fillonë foshnja akoma e pa lindur (fetusi) të rritët, zhvillohët.

Hormonet, prej kokës gjerë në bark
Ciklusi rregullohet, drejtohet nga smadhimi apo zvoglimi i hormoneve të ndryshme, të cilat prodhohen në gjëndrrën e hormonës, dhe nga kjo sekretohën në gjak. Femërat (gruaja) e përjetojnë këtë, herë pas-herë: Shtresi dhe ndjenat e këqija mund të pengojnë ciklusin, ose e pengojnë paraqitjen e sajë.

Qendrat drejtuese, rregulluese gjindën në bazën e trurit, në Hipotalamus. Nën hipotalamus gjindet e mbështetur gjëndërra e varur e trurit (Hipofiza). Kjo drejtohët nga hipotalamusi dhe sekretonë në gjak hormonet sexuale, të cilat këto e rregullojnë funkcionimin e gjëndërrave seksuale (ke femërat, vezët e guas, ke mashkulli gjithëashtu vezët-testisi).
Gjerë ke momenti i kërcimit tëvezës, vezët prodhojnë hormonin ostrogen, pas kërcimit të vezës prodhohët si shtesë edhe hormoni progesteron (hormoni i verdhë).
Kërcimi i vezës (ovulimi) paraqitet në ciklusin prej 28-ditësh në mes të 10. dhe të 23.-tës ditë të ciklusit (shpeshëherë edhe në të 14. ditë të ciklusit). Paraqitet ciklusi më i shkurtër ose më gjatë se 28 ditë, atëherë ky rast ndodhë vetëm në kohën para se të kërcej vezë-ja.Main menu 2